top of page

MCAS Yuma 2013 Airshow Reportage

 

F-35 grote publiekstrekker op Yuma Air Show

 

Door: Dennis Betten

 

YUMA/ARIZONA – Duizenden enthousiaste bezoekers hebben hem gezien. De F-35B Lightning II, in Nederland beter bekend als de Joint Strike Fighter, was het hoogtepunt op de static van de MCAS Yuma Air Show. Onder hen waren vele Nederlandse vliegtuigspotters die de lange reis hebben gemaakt om de F-35B te zien stralen op de staticdisplay. Daarnaast waren er demonstraties van de gebasseerde F-5N's, AV-8B's en gaf de van Miramar afkomstige Osprey een mooie demonstratie.  

 

Lockhead Martin bouwt de F-35 in drie verschillende soorten, de A- , de B- en de C- versie. Nederland heeft de A- versie bestelt. Welke net als de huidige F-16 enkel en alleen kan opereren vanaf een vliegveld. Op de Yuma Air Show werd de B- versie tentoongesteld. Niet helemaal dezelfde waar de Nederlandse Luchtmacht later mee gaat vliegen. US Marines Kapitein Gulalin legt uit wat de B- versie inhoudt. “De F-35B heeft net als de Harrier het kenmerkende STOVL (Short Take Off and Vertical Landing). Dit houdt in dat hij maar een hele korte start- en landingsbaan nodig heeft. In de praktijk houdt dit in dat hij achter op een marineschip kan landen.” De C- versie wordt ook voor de Marine gebouwd maar kan alleen op vliegdekschepen (Carriers) worden ingezet. Bij deze ontbreekt het STOVL-systeem, maar is verder uitgerust met alles om te kunnen starten en landen op een drijvend vliegveld, zoals de US Navy nu de F-18 hiervoor gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulalin, sinds november 2012 piloot op de F-35B, is één van de weinige die is uitgekozen om te mogen vliegen met het nieuwste speeltje van de Amerikanen. “Hier gaat een sollicitatie aan vooraf waar met name de ervaren piloten de meeste kans maken om te worden uitgekozen.” Dan begint het project met heel veel vliegen in de simulator. “Ik denk dat ik meer dan 50 uur heb gemaakt in de simulator voordat we voor het eerst in het echt aan het werk mochten. Nu heb ik zo’n 15 uur gemaakt op de F-35. We delen de beschikbare toestellen met meerdere piloten waardoor het aantal gevlogen uren nog laag ligt.” De kinderziektes die de F-35 af en toe nog heeft helpen ook niet mee. “We mogen sinds afgelopen woensdag weer vliegen na anderhalve week aan de grond te zijn gehouden.”

 

Volgens Gulalin is het een makkelijk te besturen toestel maar moesten er wel wat extra registers in de hersenpan open. “Er wordt zoveel informatie doorgegeven aan ons dat je dat niet zomaar even verwerkt in je cockpit. Daar hebben we heel erg op geoefend.” Aan de zij- en onderkant van het toestel zitten panelen die dienen als ogen voor de piloot. “Als ik naar voren kijk kan ik door de bodem van het toestel heen zien. De eerste keer voelde dat zo raar en onnatuurlijk”

 

In Texas is op dit moment de eerste Nederlandse F-35  in gebruik genomen. Het tweede testtoestel laat niet lang op zich wachten. Deze testtoestellen zullen echter nog lang niet naar Nederland toe komen. Het is immers nog altijd maar de vraag of de F-35 daadwerkelijk naar Nederland komt. Wat zal Den Haag gaan beslissen?  Enkel de tijd zal het ons leren.

 

 

En dit is wat er nog meer te zien was:

 

 

bottom of page